A macskák teljesen húsevők.De vajon elvesztették-e ezáltal azt a képességüket,hogy mást is ízleljenek?Meg tudják-e különböztetni egymástól az egyes egérfajtákat?Ugyanúgy ízlik-e egy kékcinke húsa,mint egy galambé?Izlelőbimbók:A macska nyelvét,akárcsak az emberét,ún. papillák, azaz szemölcsök borítják.Ezek az ízlelőbimbók, amelyeket a különböző élelmiszeralapanyagok izgatnak. Amikor a macska táplálkozik, akkor nyálával már a táplálék egy részét a szájában fel is oldja. Az élelem vegyi összetevői aktiválják az érzékelőbimbók sejtjeit.A macska nyelvének egyes részei bizonyos vegyi anyagra speciálisan reagálnak. Csak az összes felfogott jelzés kombinációja teszi lehetővé az íz érzékelését.Kísérletek, amelyek azt kutatták, hogy tud-e a macska különbséget tenni édes víz, sós víz és más anyagok között, azt az eredményt hozták, hogy a macskáknak is van a miénkhez hasonló ízérzékelése a savanyú, keserű és sós ízek megkülönböztetésében. Úgy tűnik viszont, hogy az édesre érdekes módon nem fogékonyak.Sok macskatartó most biztosan ellentmondana, mert kedvence szinte megszállottként szokta rávetni magát az édességekre, például a fagylaltra vagy a süteményre. A magyarázat az lehet, hogy inkább az ételek krémes állaga vagy zsírtartalma lehet vonzó számukra, nem pedig az édességtartalma. Mindenesetre a macska bizonyos aminosavakra reagál, amelyek a fő táplálékában levő fehérje-összetevők egyike. Elképzelhető, hogy bizonyos aminosavak ugyanazt a gasztronómiai élvezetet jelentik az állatoknak, mint nekünk az édes ételek.A macskák szeretik azokat a gazdag hús- és zsírtartalmú ételeket, amelyek erős illatúak, puha vagy ropogós állagúak, és kb. 35 °C a hőmérsékletük. Kedvelik a változatosságot, szívesen próbálnak ki új ízeket.
Szaglóérzékek:Bármilyen kicsi is a macska orra, mögötte csontok és üregek kiterjedt labirintusa található, amelyek a belélegzett levegőt felmelegítik és benedvesítik. Az orr belsejét 200 millió sejt borítja, amelyek együtt képezik a szaglónyálkahártyát. Ezek felülete 20-tól 40 cm2-ig terjed. Ez kétszer annyi, mint az embernek, mégis jóval kevesebb, mint a kutyának. Ezekkel a sejtekkel lehet vegyi anyagokat a levegőben regisztrálni, a szaglópálcikákkal az agyba továbbítani, ahol bizonyos illathoz csatolják.A szagló- és ízlelőérzék szorosan összefügg egymással. Mindenki tudja, mennyire ízetlennek tűnik az étel, ha az orrunk el van dugulva. A macskák is elveszítik az étvágyukat légúti fertőzéseknél. Ezért van még egy olyan kiegészítő szervük, amely fokozza a szag- és ízérzékelést: ez az ún. Jacobson-féle szerv. Ez a szájpadláson van a metszőfogak mögött és lehetővé teszi, hogy az állat pótlólagosan szagmolekulákat észleljen.
|